Nieuw Zeeland

New-Zealand_webGeschiedenis:

Hoewel bekend is dat de eerste wijngaarden van Nieuw-Zeeland werden aangeplant in 1819, is de geschiedenis van wijnbouw aldaar wat vaag gebleven. Als wijnland staat Nieuw-Zeeland pas op de kaart sinds de eerste Sauvignon Blancs uit Marlborough werden geproefd, halverwege de jaren tachtig van de vorige eeuw. De eerste wijngaard in Marlborough werd pas in 1973 aangeplant!

Nieuw-Zeeland en Marlborough worden nog steeds met Sauvignon Blanc gelijk gesteld. De unieke, stuivende stijl die hier wordt geproduceerd kent zijn gelijke in de wereld eigenlijk niet. Toch is er meer dan alleen "Savvy". Belangrijke andere wijngebieden: Central Otago (Pinot Noir, Riesling en Pinot Gris), Hawkes Bay (Cabernet Sauvignon, Merlot en Shiraz), Gisborne (Chardonnay), Martinborough (Pinot Noir).

 

Algemeen:

Nieuw Zeeland is een jong, maar zeer dynamisch wijnland. Was het wijnbouwareaal tien jaar geleden nog ongeveer 7.400 hectare, nu is dat bijna verdrievoudigd. Marlborough is verreweg het belangrijkste gebied, met in totaal ruim 11.000 hectare, en Sauvignon Blanc is de belangrijkste druif, met bijna 9.000 hectare. Sterk in opkomst is de Pinot Noir, die zich in het relatief koele klimaat van met name het Zuidereiland prima thuisvoelt. Inmiddels is ruim 4.000 hectare beplant met Pinot Noir. Andere belangrijke druivenrassen zijn Riesling en Pinot Gris.

 

Wijnen uit Nieuw Zeeland: