Argentinië

argentinieGeschiedenis:

Argentinië wordt gerekend tot de zogenaamde Nieuwe Wereld waar het wijnbouw betreft, maar toch wordt er al vanaf de 16de eeuw wijn verbouwd. De eerste wijngaarden werden aangelegd door immigranten uit Europa, voornamelijk Fransen, Spanjaarden en Italianen. Het behoeft dan ook geen verbazing te wekken dat de wijngaarden van Argentinië ook vandaag de dag nog voornamelijk zijn gewijd aan de klassieke druivenrassen, en dat de Argentijnse wijnbouw is geschoeid op Europese leest.

 

Algemeen:

Argentinië is gelegen in het zuid-oosten van Zuid-Amerika en omvat 2,9 miljoen m⊃2; grondgebied. Het is de grootste wijnproducent van Zuid-Amerika en staat in de top vijf van grootste producenten ter wereld. De export heeft lang op een laag pitje gestaan, maar sinds enkele jaren zit Argentijnse wijn in de lift: werd in 2000 nog ruim 30.000 hectoliter ingevoerd, in 2005 was dat al meer dan 85.000!

Mendoza is de wijnbouwprovincie bij uitstek, gelegen in het westen van het land, in de uitlopers van het machtige Andes-gebergte. Mendoza staat kwalitatief zeer goed bekend, en produceert bovendien ruim tweederde van alle Argentijnse wijn.

 

Wijnen uit Argentinië: